EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, güçlü bir psikoterapi yöntemidir. Bu yöntem, özellikle Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) tedavisi için geliştirilmiştir. EMDR terapisi, duygusal acıların iyileşmesinin uzun bir süreç gerektiği fikrine alternatif bir yaklaşım sunar. Yapılan araştırmalar, EMDR terapisiyle insanların yıllar süren geleneksel psikoterapinin sağlayabileceği faydaları daha kısa sürede deneyimleyebileceğini göstermektedir.
EMDR terapisi, göz hareketleri, sesler veya dokunma gibi uyaranlar kullanarak, travmatik olayların etkisini azaltmaya çalışır. Terapist, hastanın zihnindeki travmatik olayları yeniden canlandırmasını sağlar ve aynı zamanda göz hareketleri, sesler veya dokunma gibi uyaranlar kullanarak hastanın dikkatini dağıtır. Bu, danışanın travmatik olayları daha az rahatsız edici hale getirmesine yardımcı olabilir.
EMDR terapisi, 50 ve 90 dakika süren seanslar halinde uygulanır. Terapist, danışanın yüzünün önünde parmaklarını ileri geri hareket ettirerek, hastanın bu hareketleri gözleriyle takip etmesini sağlar. Aynı zamanda, EMDR terapisti danışanın rahatsız edici bir olayı hatırlamasını, olayla ilişkilendirilen duyguları ve vücut hislerini yeniden yaşamasını teşvik eder. Terapist, danışanın düşüncelerini yavaşça daha hoşa giden yönlere doğru yönlendirmesine yardımcı olur. Bazı terapistler, parmak hareketleri yerine el veya ayak parmaklarına dokunma, müzik kullanma gibi farklı yöntemleri de tercih edebilirler. Bu tekniklere “bilateral stimülasyon” veya kısaca “BLS” denir.